Jaký je rozdíl mezi alergií na potraviny a potravinové intolerance?

Potravinová alergie je zcela odlišná od potravinové intolerance. Potravinová alergie se týká imunitního systému, potravinová intolerance nikoliv.

Jaký je rozdíl mezi alergií na potraviny a potravinové intolerance?

Máte-li potravinovou intoleranci, nemůžete správně strávit látku v některých potravinách, často proto, že máte nedostatek enzymu. Potravinová alergie nemá nic společného s nedostatkem enzymu.

Tento článek poskytuje informace o funkcích spojených buď s potravinovou alergií nebo nesnášenlivostí, vysvětluje rozdíly v symptomech mezi alergií na potraviny a potravinovou intolerancí, běžné potraviny, které způsobují alergie a / nebo nesnášenlivost.

Níže jsou uvedeny některé vlastnosti spojené buď s potravinovou alergií nebo nesnášenlivostí:

Nástup příznaků:
Příznaky alergie potravin se objevují brzy po jídle viník je jídlo.
Symptomy potravinové intolerance se objeví později.
Počet problémových potravin, které můžeme jíst:
Osoba s potravinovou alergií netoleruje ani v malém množství alergenní potraviny, jako je tomu s arašídy.
S potravinovou intolerancí, mohou konzumovat velmi malé množství potraviny bez nežádoucích účinků.
Imunitní odpověď proti deficitu enzymu:
U potravinové alergie, protein způsobuje alergickou reakci (imunitní odpověď). "Alergen" je protein, který způsobuje potravinové alergie.

Alergeny nejsou škodlivé látky samy o sobě, tedy většina lidí jim může být vystavena bez nežádoucích účinků. Nazývají se alergeny, protože mají vliv na některé lidi podle vyvolané odezvy v jejich imunitním systému.

U potravinové nesnášenlivosti, má člověk obvykle nedostatek enzymu, což znamená, že látka v potravinách není správně rozštěpená.

Intolerance potravin může být také způsobena určitými chemickými látkami v potravinách, otrava jídlem (toxiny), přirozený výskyt histaminu v některých potravinách, salicyláty, které jsou přítomny v mnoha potravinách a potravinářských přídatných látkách.
Potravinové alergie mohou být život ohrožující.
V některých případech potravinové alergie můžou být závažné a život ohrožující - alergická reakce (anafylaxe) na některé potraviny.
Nežádoucí účinky potravinové intolerance mohou být závažné a nepříjemné, ale jsou jen zřídka život ohrožující.
Jaký je rozdíl u příznaků mezi alergií na potraviny a potravinovou intolerancí?

Příznaky potravinové alergie a intolerance jsou různé
Příznaky alergické reakce na potraviny jsou obvykle vidět na kůži (kopřivka, svědění, otok kůže). Gastrointestinální příznaky mohou zahrnovat zvracení a průjem. Respirační příznaky mohou doprovázet kožní a gastrointestinální symptomy, ale nevyskytují se obvykle sámy.
Hlavními symptomy spojené s potravinovou nesnášenlivostí jsou "střevní plyny, bolesti břicha nebo průjem", v souladu s AAAAI1. Dalšími příznaky jsou rovněž možné, ale ty, spojené s problémy střev jsou "základní příznaky".
Může být nějaký souběh potravinové intolerance a příznaků alergie. V takových případech, je přesná diagnóza obtížnější.

Běžné potraviny, které způsobují alergie a intolerance:
Mezi nejčastější potraviny, které způsobují alergické reakce, jsou:
- vejce
- ryby
- podzemnice olejná
- mléko
- ořechy ze stromů (para ořechy, vlašské ořechy, mandle, lískové ořechy atd.)
- korýši
- pšenice

Mezi běžné potraviny, které způsobují nesnášenlivost jsou:
- fazole
- Zelí
- citrusové plody
- zrna obsahující lepek
- mléko (laktóza)
- zpracované maso
Jak časté jsou intolerance potravin a potravinová alergie?
Asi 7% dětí a 1% dospělých má alergii na jídlo. To znamená, že většina potravinových alergií z dětství nakonec zmizí. Odhaduje se, že přibližně 10% Američanů je alergických na laktózu.

Vědci, zaznamenali že asi 1 z 20 dětí ve věku 5 let a asi 1 z 25 dospělých mají alergii na jídlo. Dodali, že arašídové alergie je stále převládající.

Databáze nemocí
více ->
Půjčovna zdravotních pomůcek
symetrie.cz
Související články:
Interesting reading in english: Questions about Ilnesses