Salmonelóza

Symptomy

průjem, křeče, horečka, bolesti hlavy, ztráta chuti k jídlu, zvracení, krev ve stolici

Co je to?

Salmonelóza je bakteriální onemocnění (původcem je bakterie Salmonella). Obvykle se šíří prostřednictvím kontaminovaných potravin a mohou způsobit průjem, křeče a horečku. Jedná se o nějčastějšího původce, který způsobuje otravy z potravy. Salmonelly je možné usmrtit vysokou teplotou, ale pokud nejsou potraviny dostatečně tepelně upravené, pak může dojít k přenosu nákazy. Častými potravinami, které bývají kontaminovány, jsou maso (zejména drůbeží), vejce nebo nemyté ovoce nebo zelenina.  Lidé, kteří jsou infikováni mohou šířit infekci na ostatní přímo nebo prostřednictvím potravy. Salmonelová infekce většinou vytváří malé ohniskové infekce v rámci jedné rodiny nebo jednoho stravovacího podniku (restaurace, jídelny). Obvykle infekce není vážná a sama od sebe odezní. Zřídka může být neléčená infekce život ohrožující.

Jaký je vývoj nemoci?

Příznaky se obvykle objeví do tří dnů od nákazy. Obvykle trvají po dobu pěti až sedmi dnů. Infikovaná osoba může šířit bakterie na ostatní i po odeznění příznaků. Většina lidí nepotřebuje léčbu. Je-li průjem těžký, mohou být intravenózně podány infúze, aby se předešlo dehydrataci. Někteří lidé jako jsou děti, starší lidé a lidé s HIV mají vyšší riziko komplikací. U malého počtu lidí nakažených salmonelou se může vyvinout Reiterův syndrom, který způsobuje chronické bolesti kloubů, podráždění očí a bolest při močení.

Profylaxe a prevence

Tyto bakterie žijí v zažívacím traktu mnoha zvířat. Když výkaly infikovaného zvířete kontaminují potraviny, bakterie se mohou šířit na zdravého jedince. Je důležité správně tepelně opracovat veškeré maso a vejce tak, aby se bakterie varem usmrtili. Ovoce a zeleninu před jídlem důkladně omyjte, případně je oloupejte. Nikdy nejezte syrová vejce v potravinách jako jsou různá těsta nebo zálivky. Po přípravě syrových potravin, které mohou obsahovat salmonely umyjte pulty, stoly a nádobí na kterých probíhala příprava. Po kontaktu s ptáky nebo plazi, které chováte doma, si důkladně umyjte ruce. Každý, kdo měl diagnostikovanou infekci salmonelozy by neměl připravovat jídlo pro ostatní, dokud si lékaři nebudou zcela jisti, že infekce je již zcela vyléčena.

Léčba

Obvykle není potřeba žádná léčba. Někdy však může být nutné podání:

  • IV tekutin
  • Antibiotik

Domácí léčení

Každý, u koho se objeví projevy infekce, by měl navštívit lékaře. Ujistěte se, že pijete hodně tekutin, aby se zabránilo dehydrataci. Děti mohou potřebovat speciální rehydratační roztok. Chraňte ostatní v rodině tím, že si budete dostatečně a pravidelně mýt ruce. Nedotýkejte se potravin a nápojů někoho jiného. Při průjmu jsou vhodné bylinné čaje - z pelyňku, anýzu, kmínu či šalvěje. Dále proti průjmu můžete užít živočišné uhlí (Carbo medicinalis) nebo např. Imodium či Smectu.

Kdy je nezbytné vyhledat lékařskou pomoc?

Pokud máte dlouho trvající průjem nebo křeče, vyhledejte lékaře. Pokud máte těžké křeče nebo krvavý průjem, navštivte lékaře ihned.

O co zajímat a na co se ptát u lékaře

  1. Jaké vyšetření potřebuji?
  2. Potřebuji nějakou léčbu?
  3. Mohou mi nějaké léky pomoci s průjmem?

Jak bude probíhat vyšetření?

Lékař odebere anamnézu, vyšetří vás a provede odběr stolice.

Rizikové faktory

děti, senioři; oslabení imunitního systému, HIV; chov ptáků nebo plazů; konzumace nedostatečně tepelně upraveného maso, drůbeže nebo vajec; konzumace nemyté ovoce nebo zeleniny; pití nepasterizovaného mléka; nedostatečná hygiena

Databáze nemocí
více ->
Půjčovna zdravotních pomůcek
symetrie.cz
Související články:
Interesting reading in english: Questions about Ilnesses