Užití specifických potravin

Symptomy

zápach z úst, pálení žáhy, poruchy trávení, žaludeční křeče, neobvyklé zbarvení moče, neobvykle páchnoucí moč, nadýmání (plynatost), průjem, neobvyklé zbarvené stolice

Co je to?

Některé potraviny mohou způsobit neobvyklé a někdy i nepříjemné vedlejší účinky. Chřest můžete způsobit nepříjemný zápach moči. Řepa nebo rebarbora mohou zabarvit moč dočervena. Cibule a česnek mohou způsobit zápach z úst. Luštěniny jako jsou fazole či hrách, mohou způsobit plynatost, protože obsahují nestravitelné cukry. Lékořice může způsobit zčernání stolice. Tyto účinky nepředstavují žádný problém a většinou sami odezní. Pokud si všimnete jakékoliv změny ve vašem trávení, které přetrvává po delší dobu, navštivte svého lékaře.

Jaký je vývoj nemoci?

I když potravinové alergie mohou být závažné a dokonce život ohrožující, většina reakcí na potraviny nejsou alergického původu a většinou nejsou nebezpečné. Nejlepší způsob, jak jim předcházet, je vyhnout se konzumaci potraviny, která vede k problémům s trávením. Pokud neobvyklé příznaky přetrvávají, navštivte ihned lékaře.

Profylaxe a prevence

Nejlepší prevencí je vyhnout se potravinám, které vedou k vašim příznakům. Pokud budete chtít i nadále konzumovat luštěniny, doporučuje se jejich důkladné povaření.

Léčba

Většina nealergických reakcí odezní sama o sobě poté, co přestanete požívat problematické potraviny. Pokud trpíte pálením žáhy, pak může pomoci podání antacid (např. jedlá soda). Pokud podání antacid nevede ke zmírnění problému, poraďte se se svým lékařem o případném léku na předpis. Při průjmu užijte volně prodejné léčivo proti průjmu (živočišné uhlí, Endiaron, Imodium apod.)

Domácí léčení

Vyhýbejte se potravinám, které způsobují nepříjemné reakce. Po konzumaci cibule a česneku si pečlivě vyčistěte zuby a vypláchněte ústa ústní vodou. Pokud trpíte plynatostí po vysokém přijmu vlákniny, pak její příjem snižte a postupně navyšujte. Při nadýmání se doporučuje popíjení fenyklového, mátového nebo zázvorového čaje a přidávání kmínu, majoránky a šalvěje do pokrmů. Můžete také vyzkoušet volně prodelné léčiva proti nadýmání (např. Espumisan). Pokud vás pálí žáha, doporučuje se z bylinné terapie odvar z máty, zeměžluči nebo jitrocele.

Kdy je nezbytné vyhledat lékařskou pomoc?

Většina reakcí na potraviny nevyžaduje lékařské ošetření. Zpravidla sami odezní. Nicméně pokud si všimnete příznaků alergické reakce na potraviny jako je kožní vyrážka nebo potíže při polykání, zavolejte ihned svého lékaře. Pokud se začnete vyhýbat celé třídě potravin, jako jsou mléčné výrobky a pšenice, protože si myslíte, že jsou příčinou vašicch obtíží, poraďte se se svým lékařem. Váš lékař může provést vyšetření, která mohou případně potvrdit přecitlivělost na některé potraviny. Odborník na výživu vám může pomoci naplánovat stravu, která vám může pomoci pokrýt veškeré nutriční požadavky vašeho organismu a zároveň přecházet vedlejším účinkům požitých potravin.

O co zajímat a na co se ptát u lékaře

  1. Co je příčinou této reakce?
  2. Představuje to nějaké větší riziko?
  3. Mám potravinovou alergii?
  4. Je něco, co mohu udělat pro zmírnění příznaků?
  5. Co mohu udělat, aby se příznaky neobjevily znovu?

Jak bude probíhat vyšetření?

Můžete sami diagnostikovat problém, pokud se pokusíte vyhnout konzumaci potravin, které pravděpodobně způsobují vaše příznaky. Pokud vaše příznaky odezní, pak víte, co bylo jejich příčinou.

Rizikové faktory

Nadváha, konzumace velkých porcí, konzumace rizikových potravin

Databáze nemocí
více ->
Půjčovna zdravotních pomůcek
symetrie.cz
Související články:
Interesting reading in english: Questions about Ilnesses