Cholera

Symptomy

vodnatý průjem, nevolnost, zvracení, suchá kůže, nadměrná žízeň, vpadlé oči, zrychlený tep, extrémní únava, dehydratace

Co je to?

Cholera je bakteriální infekce, která může způsobit průjem, nevolnost a zvracení. Většina lidí, kteří mají choleru mají mírné nebo vůbec žádné příznaky, ale u asi 5% lidí, trpí těžkou dehydratací, která může velmi rychle způsobit smrt. Cholera se šíří ve vodě nebo prostřednictvím potravin, které je kontaminované bakterií Vibrio cholerae. Tato nemoc je velmi vzácná ve většině vyspělých zemích, ale stále se vyskytuje v některých částech Afriky, Asie, Indie, Mexika a ve Střední a Jižní Americe. Lidé se mohou také nakazit při konzumaci syrových korýšů, které jsou kontaminované.

Jaký je vývoj nemoci?

Příznaky cholery se mohou pohybovat od velmi mírných až po velmi těžké. V závažných případech může dojít rychle k dehydrataci a může způsobit smrt, pokud není ihned léčena. Cholera je léčena podáním tekutin. Léčba může také zahrnovat podání antibiotik. Pokud je nemoc léčena včas, většina lidí přežije.

Profylaxe a prevence

Účinnou prevenci představuje mytí rukou, převařování vody či její dezinfekce, dodržování základních hygienických pravidel při zacházení s potravinami. Další možností je očkování, které však není spolehlivé a účinkuje jen na půl roku.

Léčba

Cholera je léčena perorálním nebo intravenózním podáním tekutin. Světová zdravotnická organizace vyvinula solný roztok specifický pro léčbu cholery. Někteří lidé také potřebují antibiotika.

Domácí léčení

Závažné příznaky cholery vyžadují lékařskou terapii. Zvyšte příjem tekutin, abyste předešli dehydrataci.

Kdy je nezbytné vyhledat lékařskou pomoc?

Navštivte svého lékaře, pokud máte nějaké příznaky cholery.

O co zajímat a na co se ptát u lékaře

  1. Může být cholera příčinou mých příznaků?
  2. Jaká vyšetření potřebuji?
  3. Jaký typ léčby potřebuji?
  4. Když se budu cítit lépe?
  5. Jedná se o nakažlivé onemocnění?

Jak bude probíhat vyšetření?

Váš lékař Vás vyšetří a odebere anamnézu. Může také provést krevní odběry a vyšetřené vzorku stolice.

Rizikové faktory

Bydlení v oblasti s chudými hygienickými podmínkami, snížená tvorba žaludečních kyselin, kontakt s nakaženou osobou, konzumace nakažených korýšů, syrové nebo nedostatečně tepelně upravené potraviny

Databáze nemocí
více ->
Půjčovna zdravotních pomůcek
symetrie.cz
Související články:
Interesting reading in english: Questions about Ilnesses