Cola může zvyšovat riziko vzniku rakoviny

Chemický proces při výrobě karamelu, zbarvení používanému v nealkoholických nápojích, jako je Cola, vytváří karcinogen, který by mohl zvýšit riziko rakoviny u lidí, konzumujících tyto nápoje.

Cola může zvyšovat riziko vzniku rakoviny

Při laboratorních testech prováděných na 11 různých nealkoholických nápojích, s průměrnou spotřebou Američanů, vědci zjistili, že člověk může být vystaven potenciálně rakovinotvorným látkám, chemicky známým jako 4-MEI (zkratka pro 4-methylimidazol).

Potenciální karcinogen je vytvořen při výrobě známého barviva karamel, který se přidává do mnoha široce konzumovaných nápojů.

Zákon v Kalifornii vyžaduje, aby byly nápoje označeny varováním, pokud obsahují 4-MEI, protože představují zvýšené riziko rakoviny u více než 1 případu na každých 100.000 exponovaných osob (expozici o 29 mikrogramů 4-MEI každý den).

Vědci neměli dostatek vzorků s údaji z jednotlivých nápojů, aby mohli doporučit jednu značku před jinou, pokud jde o karcinogenní expozice, ale naznačují, že regulační normy by byly účinné při snižování expozice karcinogenům v některých nápojích. Hladiny 4-MEI se výrazně liší napříč vzorky, a to i pro stejný typ nápoje. Například dietní koly, některé vzorky měly vyšší nebo více proměnných úrovní sloučeniny, zatímco ostatní vzorky měly velmi nízké koncentrace.

Pro odhad expozice spotřebitelů na potenciální karcinogen, výzkumníci vzali laboratorní hodnoty a analyzovali spotřebu nápojů s použitím údajů z Národního průzkumu o zdraví a výživu (NHANES).

Údaje z tohoto průzkumu zahrnují vzory desítek tisíc amerických dětí a dospělých ve věku od 3 do 70 let v letech 2003 a 2010.

Autoři analyzovali spotřebu všech limonád, a dále je roztřídili do pěti vzájemně se vylučujících kategorií: 1) cola, 2) dietní-cola, 3) kořenové pivo, 4), pepper koly a 5) ostatní (non-stravy) cola

Tato nová analýza podtrhuje naše přesvědčení, že lidé konzumují značné množství nealkoholických nápojů, které zbytečně zvyšuje riziko vzniku rakoviny v průběhu života.

Spotřebitelé nealkoholických nápojů jsou vystaveni zbytečnému riziku rakoviny ze složky, která je přidána do těchto nápojů jen pro estetické účely a jíž se lze vyhnout.

Tato zbytečná expozice představuje hrozbu pro veřejné zdraví a vyvolává otázky ohledně dalšího použití karamelového barviva v nealkoholických nápojích.

Denní spotřeba cukrem slazených nápojů je široce spojena s cukrovkou a obezitou, ale méně známé je, že dívky díky tomu zahájí dříve dospívání a vystavují se vyššímu riziku rakoviny prsu.

Databáze nemocí
více ->
Půjčovna zdravotních pomůcek
symetrie.cz
Související články:
Interesting reading in english: Questions about Ilnesses